fredag 16 oktober 2015

173. I feel it all.

Nu var det nästan fem månader sedan jag skrev här senast. Fem månader som ur vissa perspektiv sprungit förbi men ur andra varit näst intill eviga. Det senaste året har varit så otroligt omtumlande och utmattande på alla sätt och vis med allt som hänt. Jag blev gravid förra hösten och min graviditet var ju allt annat än lätt. Och förlossningen, trots att den gick bra var den något som jag gick och oroade mig för i månader som resulterade i att jag fick panikångestattacker mer eller mindre hela tiden. Panikångesten ledde till en oro som sakta byggde sig starkare och större inom mig.  Rotade sig fast i varenda cell av mig.

När Dylan väl kom till världen så tänkte jag att all denna oro skulle försvinna, att den  tillsammans med panikattackerna skulle dö ut då det inte längre fanns något att oroa sig för. Men det som är saken med oro är den, att när den väl slagit rot så spelar det inte längre någon roll ifall du hugger av trädet. Det är ändå bara på ytan. Om du gräver under ytan så är alla rötterna fortfarande kvar.

Det mörkret jag upplevt de senaste månaderna och fortfarande upplever, det kan jag inte beskriva. Det är panikångest/dödsångest i kombination med en depression och humörsvängningar som inte är av denna värld. Jag vill inte dö och jag skulle aldrig vilja lämna mina barn eller min man men vissa dagar känner jag bara att jag inte orkar mer. Jag är så fruktansvärt jävla less på att behöva kämpa så mycket. Jag orkar inte må såhär. Jag vill må bra, jag förtjänar att må bra och njuta av min familj och all den kärlek som jag är omgiven av. Men vissa dagar som nu ikväll känner jag bara att jag inte orkar mer. Inte en sekund till. Jag vill bara lägga mig ner och låta moder jord dra ner mig i tystnaden och lugnet. Men även om jag känner så nu så skulle jag aldrig skada mig själv. Jag har inte självskadebeteende, jag är utmattad.

Det känns som att jag gått runt det senaste året och sakta drunknat. Som om jag svalt lite mer vatten för varje dag. Jag har varit så tung att jag knappt orkat hålla huvudet över ytan och efter förlossningen så bröt stormen ut. En storm som fångat mig i sina karga och hårda vindar och som jag ärligt talat inte riktigt vet hur jag ska bryta mig fri ifrån.


Under sommaren och hösten nu har jag stundvis gått runt som något slags vandrande skal av mitt forna jag. Jag har haft ett konstant myrornas krig i huvudet på högsta volym och har inte kunnat fokusera. 

Jag har inte kunnat sova men inte heller klarat av att vara vaken. Den lilla energin jag haft har jag fokuserat helt på barnen och att få dem att må bra annars har det varit totalt svart. Jag kommer knappt ihåg vad vi gjort eller vilka vi träffat, jag var ändå aldrig riktigt där. Det har krävt min yttersta koncentration att överhuvudtaget kunna föra en enkel diskussion med andra än min familj runt om i min omgivning. Många kanske inte skulle tro det om de såg mig, men inombords har jag gått runt i ett totalt kaos.    

Min förlossningsskräck har förflyttat sig till barnen. Jag har ständig panik att det ska hända barnen någonting och jag har fått panikattacker då jag näst intill svimmat för att jag tror att det hänt barnen något. Det är så fruktansvärt jobbigt att gå runt och vara ständigt orolig över att något ont ska hända mina barn. Men hur ska jag inte kunna tänka de tankarna när världen ser ut som den gör idag. Jag vill beskydda mina barn från verkligheten med allt vad det innebär men jag vill inte göra dem rädda eller kväva dem. Jag älskar Edith och Dylan så mycket att det känns som att hjärtat ska gå sönder. Min själ blöder av bara tanken på att något skulle hända dem och jag kan inte släppa denna outhärdliga oro som uppstår av att älska någon så mycket.

Jag är en emotionell person och har alltid levt med känslorna utanpå kroppen. Det innebär att jag personligen blir så mycket mer mottaglig för allt. Dåligt som bra. När jag älskar så älskar jag av hela mitt hjärta. När jag är lycklig så svävar jag på moln. När jag är arg så skulle jag kunna riva ett hus med bara blicken. Och när jag då är ledsen eller orolig så skulle jag kunna gå sönder av den sorg som fyller upp hela mig.

All den oro och ångest som jag känner nu grundar sig i kärlek och jag kan inte släppa det. Jag vet inte hur jag ska kunna släppa taget. Jag älskar mina barn mer än allt och jag vet inte hur jag ska kunna ta mig förbi all denna oro och ångest. Jag vet att jag inte kan kontrollera vad livet har att utse eller vad som händer i världen men det smärtar mig så otroligt mycket. Det finns en låt som går "jag ska måla hela världen lilla mamma" som jag brukade sjunga för min mamma när jag var liten och det är precis vad jag skulle vilja göra för mina barn, måla hela världen. Ta bort allt det onda. Ge dem en trygghet som jag aldrig känt.

Jag har mått dåligt stora delar av mitt liv och mitt humör och mina känslor pendlar ofta hej vilt. Och de gör de fortfarande. När jag är med mina barn är jag lycklig. När jag borstar Ediths tänder, eller när vi leker i hennes rum. När jag tröstar henne på natten, eller när vi sitter och äter i köket. När jag ammar Dylan eller när vi har gympa på golvet. När han jollrar med mig och jag pratar tillbaka. När jag får snusa på hans lilla näsa då han sover. Ja alla stunder med barnen är bra stunder, även de dåliga. För jag är så oerhört tacksam att just jag får vara deras mamma. De är meningen med allt.

Men sen kommer de där dalarna i livets berg och dalbana och om de var djupa förut så är det ingenting jämfört med nu. De tar över hela min tillvaro och jag blir så besviken på mig själv för att jag låter dem göra det. Varför kan jag inte låta all denna glädje och kärlek jag känner ta över istället.

Jag kämpar varenda dag med att försöka vända livet till det bättre. Jag vet att dalarna aldrig kommer att försvinna och att det ibland kommer en storm men såhär kan det inte fortsätta. 

Just nu är jag sjukskriven och det är tänkt att jag ska vila upp mig, låta kroppen återhämta sig både psykiskt men också fysiskt. Kanske kommer det att kännas bättre snart, jag hoppas att det vänder snart. För så här får det bara inte fortsätta. 

Jag hoppas verkligen att jag kommer att kunna börja läka både kroppsligt och mentalt. Landa i mig själv igen efter denna resa jag gjort det senaste året.  Det här är min tid att ladda upp batterierna och återhämta mig efter allt och jag försöker verkligen att ta vara på det, men det är svårt. Det kräver nämligen att jag ska ta mig igenom det här mörkret, inte runt eller under utan rakt igenom.

Men att ena sekunden gråta tills ögonen nästan blöder och ha så ont i hjärtat och själen att det känns som att jag ska dö för att i nästa sekund översköljas av en lycka och en kärlek jag aldrig trodde att jag skulle kunna känna är minst sagt omtumlande. För även om jag aldrig mått så dåligt förr så har jag konstigt nog aldrig förr varit så lycklig som jag är under de bra stunderna heller. 

Jag älskar min familj så otroligt mycket och är så oerhört tacksam över livet och mina fina barn. Edith och Dylan ger mitt liv mening. Och Per sedan, han ger mitt liv ljus och kärlek. Jag älskar honom så mycket att jag på riktigt skulle dö om något hände honom. Den dagen hans hjärta slutar slå kommer jag att falla ner och dö. Han är min bästa vän och min värmande famn. Han ger mig passion och glädje. Han har hjälpt mig att hitta mig själv och mitt i allt detta mörker och elände där jag just nu befinner mig finns han där och hjälper mig med allt som jag behöver hjälp med. Ifall jag inte orkar kliva upp så hjälper han mig upp. Om jag får panik så andas han åt mig. När jag inte orkar klä på mig eller äta så gör han mat åt mig och hjälper mig att ta fram kläder. Jag skulle kunna skriva en hel bok om allt den mannen gjort för mig de senaste sex åren. Men å andra sidan är det ju det som kärlek handlar om. Att finnas där för varandra och försöka förstå och hjälpa när den andra inte förmår att göra det själv. Jag skulle göra allt för honom precis som han gör så mycket för mig. I nöd och lust. 


Jag försöker påminna mig själv om att det inte kommer att vara så här tungt att leva för alltid, jag har hela framtiden kvar. Och man får faktist inte mer än vad man klarar av och ingenting har tagit död på mig hittills.Då kommer säkerligen inte den här överförjävliga livskrisen att göra det heller. Men det är ändå så oerhört tungt att vara mitt i det. Det här är min verklighet just nu och det är så otroligt enerverande. Men det får vara så, det är en dag i taget som gäller numera. Och mina fina fina barn som är lågan i mitt liv visar mig vad kärlek är varenda dag och det får mig att vilja kämpa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar